GEK in de KLAS verzorgt gastlessen over psychiatrische kwetsbaarheden.
Dat doen we op een leuke, maar zeker ook zorgvuldige manier.
Als je een psychiatrische kwetsbaarheid hebt en daarover voorlichting wil geven, ook als je dat nog niet eerder hebt gedaan, dan ben je bij ons aan het juiste adres!
Bereid je voor
Het is belangrijk om eerst te kijken of je je thuisvoelt bij onze organisatie. Dat kun je doen door onze website in te duiken.
Lees hier bijvoorbeeld meer over:
• wie we zijn;
• wat onze missie is;
• wat voorbeelden van lessen zijn;
• wie onze vrijwilligers zijn.
Wat we jou bieden
Een gesprek voeren over psychiatrische kwetsbaarheden kan best een verantwoordelijkheid zijn. Vooral omdat je met het thema best zorgvuldig om moet gaan. Zomaar iemand naar een school sturen, doen we dan ook niet.
Al onze vrijwilligers hebben een cursus doorlopen, zodat zij precies weten hoe verantwoordelijk een gastles te leiden. Daarnaast krijgt elke voorlichter een buddy die al ervaring heeft met voorlichting geven.
Voordat je voor de klas staat, ga je dus eerst een cursus doorlopen: de campus. Samen met andere voorlichters-in-spé doorloop je in acht middagen, verdeeld over acht weken, een werkboek. Daarna ga je een paar keer mee op werkbezoek en wanneer je er klaar voor bent, ga je je eigen lessen leiden. Daar word je bij gecoacht door je buddy en de trainer.
De cursus is gratis; je overige inzet voor GEK in de KLAS is op vrijwillige basis.
Wat we van jou verwachten
Je bent 18+ en hebt een psychiatrische kwetsbaarheid. Om op een verantwoorde manier aan de slag te gaan met je eigen verhaal en ervaringen, is het verstandig dat je met enige afstand naar je ziekteverloop kan kijken. Werken met ‘verse wonden’ is niet aan te raden voor je emotionele (herstel)proces.
Ervaring met voorlichting hebben, is niet vereist. Het is wel handig als je je enigszins comfortabel voelt met het spreken voor groepen. Gezonde zenuwen zijn niet erg; daar werken we ook aan tijdens de campus.
Het aanmeldingsproces
Je kunt je aanmelding via dit contactformulier. We nemen dan binnen enkele dagen contact met je op om een kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dat gesprek kijken we samen met jou of GEK in de KLAS een goede match is.
Als je een geschikte kandidaat bent, wordt je aangemeld voor het volgen van de campus. Een campus wordt een paar keer per jaar aangeboden. Het kan dus zo zijn dat het even duurt voor je getraind gaat worden.
Hoe vaak sta ik dan voor de klas?
We werken met flexibele schema’s, zodat we goed kunnen inspringen op vragen van scholen. Wanneer je uit de campus komt, kom je in een oproeppoel. Je wordt dan benaderd wanneer we mogelijk een les hebben voor je en kijken of dat uitkomt in jouw planning. Voor onze huidige vrijwilligers komt dat neer op het geven van één tot twee lessen per maand en het bijwonen van één tot twee lessen per maand als buddy. Mocht je belastbaarheid tijdelijk anders liggen, dan is dit bespreekbaar.
GEK in de KLAS is dus geen volledige vrijwilligersbaan met vaste uren en daarom ook niet geschikt als dagbesteding. Voorlichter zijn, is iets om op inzetbare basis te doen. Dat maakt het ook niet te intensief, wat de meeste van onze vrijwilligers wel zo prettig vinden.